Spaarhypotheek
 


Een spaarhypotheek werd in het verleden ook wel een verbeterd levenhypotheek genoemd. Het is een levenhypotheek omdat de aflossing tot stand komt door de uitkering van een levensverzekering. Verbetert omdat het rendement op de maandelijkse inleg gekoppeld is aan de hypotheekrente die u betaalt. Het rentepercentage dat u betaalt is namelijk tevens het rentepercentage dat u vergoed krijgt in uw spaar-/levensverzekering.

Gedurende de looptijd van de hypotheek vinden er geen aflossingen plaats. U betaalt rente die onder voorwaarden aftrekbaar is. U behoudt dus gedurende de gehele looptijd uw volledige renteaftrek. Daarnaast betaalt u premie die precies zo hoog is dat u op basis van de spaarrente voldoende uitkeert om de hypotheek af te lossen. Zowel op einddatum als bij vroegtijdig overlijden. Een spaarhypotheek wordt dus met name interessant wanneer de rente hoog is. U betaalt veel maar u krijgt ook veel vergoed op uw maandelijkse inleg; een hoog gegarandeerd rendement dus.

De koppeling tussen rentepercentage en de spaarrente heeft als bijkomend voordeel een zogenaamde dempende werking bij renteveranderingen. Wanneer de rente na uw rentevaste periode hoger is, dan gaat u meer rente betalen. Maar omdat ook de spaarrente naar boven wordt bijgesteld zal de maandelijkse premie omlaag kunnen. Met een gelijkblijvend spaardoel en een hogere spaarrente hoeft u immers minder premie in te leggen. Bij een rentedaling geldt precies het omgekeerde.

Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheekschuld afgelost met de uitkering van de spaarverzekering.